• 211 10 27 000

Αιώνες τώρα χαλάει το μαλλί αλλά σου σώζει τη ζωή

Αιώνες τώρα χαλάει το μαλλί αλλά σου σώζει τη ζωή

Οι μοτοσυκλετιστές αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου. Κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους άλλους χρήστες. Ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα για τη σύγκρουση, οι συνέπειες για τους μοτοσικλετιστές μπορεί να είναι σοβαροί τραυματισμοί έως και θάνατος.

 

Η νέα εκστρατεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) που θα αναλάβει την προώθηση του στη Κύπρο, με τίτλο “Αιώνες τώρα χαλάει το μαλλί αλλά σου σώζει τη ζωή”, αφορά στην αναγκαιότητα χρήσης κράνους, που στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες ότι οι επιθετικές συμπεριφορές στο τιμόνι μπορούν να προκαλέσουν τροχαία συμβάντα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

o  Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ οι χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων (μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα) αποτελούν το 19% του συνόλου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

o   Στην Ελλάδα το ποσοστό των αναβατών δίκυκλων που χάνονται σε τροχαία δυστυχήματα είναι διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας το 36% επί του συνόλου (European Road Safety Observatory,2019).

o   Οι δικυκλιστές διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

o  To 2020, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μοτοσυκλετιστών στην Ε.Ε. (32.2%) ακολουθούμενη από την Κύπρο (29.2%) (Eurostat, 2022). Στην Ελλάδα, το 37% των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις, είναι νέοι αναβάτες μοτοσυκλέτας, ενώ στην Κύπρο, 34%, τα πιο υψηλά ποσοστά στην Ε.Ε. 

o  Επιπλέον, στην Ελλάδα το 2018 το 66% των νεκρών μοτοσικλετιστών δεν φορούσε κράνος, ενώ στην Κύπρο, μεταξύ 2018-2020 το ποσοστό αυτό ήταν 50%. (PIN flash 41) Το 75% των θανάτων των μοτοσικλετιστών οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – ΚΕΚ (WHO, 2006).

o   Τα τροχαία είναι η πιο συχνή αιτία βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, σοβαρή αιτία θανάτου για νέους 19 έως 25 ετών. (Stranjalis et al., 2008).

 

Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των οδηγών μοτοσυκλέτας. 

 

Πηγή: ioas.gr 

 

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ