• 211 10 27 000

Ελαστικά και καύσωνας

Ελαστικά και καύσωνας

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του οδοστρώματος επηρεάζουν σημαντικά τις ιδιότητες που προσφέρει ένα ελαστικό. Τόσο στο τομέα της πρόσφυσης στις στροφές, όσο και στις αποστάσεις ακινητοποίησης.

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων επηρεάζονται σημαντικά από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Οι καυτές καιρικές συνθήκες μπορούν να έχουν τα ακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών:

 

Φθορά του ελαστικού: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της τριβής μεταξύ του ελαστικού και του οδοστρώματος. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη φθορά του πέλματος του ελαστικού και ενδέχεται να μειώσει τη διάρκεια ζωής του.

«Αποσύνθεση» του ελαστικού: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την «αποσύνθεση» των χημικών συστατικών του ελαστικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκληρύνσεις, οξειδώσεις και σπασίματα του ελαστικού.

Υπερθέρμανση του ελαστικού: Υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στα ελαστικά, ιδιαίτερα όταν το όχημα κινείται σε υψηλές ταχύτητες ή κάνει μακρινά ταξίδια. Υπερθέρμανση των ελαστικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου έκρηξης ελαστικού (blowout).

Μείωση της πρόσφυσης: Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η οδόστρωση μπορεί να γίνει πιο λιώμα και λιγότερο κολλώδης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πρόσφυση του ελαστικού στο οδόστρωμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, ειδικά κατά την επιτάχυνση, το φρενάρισμα ή το στρίψιμο.

Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα κατά τον καύσωνα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν την σωστή πίεση αέρα και να την ελέγχετε τακτικά.
  • Μην υπερφορτώνετε το όχημά σας.
  • Οδηγείτε με μέτρο και αποφεύγετε απότομες κινήσεις.
  • Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των ελαστικών, και αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε ζημιά ή φθορά, αντικαταστήστε τα άμεσα.
  • Εάν το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό, προσπαθήστε να παρκάρετε το όχημά σας σε σκιερό μέρος, όταν είναι δυνατόν.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα ελαστικά σας σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα.

 

Πηγή: caroto.gr

 

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ